Irmgard studeerde aan de kunstacademie AKI (ArtEZ) in Enschede en deed examen bij twee vakgroepen: gemengde media en fotografie. In het jaar dat ze afstudeerde, werd Irmgard uitgenodigd om mee te doen aan de fotobiënnale van Enschede, georganiseerd door Polaroid. Vervolgens deed ze een postacademische studie aan de ‘Athens school of Fine Art’ in Athene. Daar ontdekte ze het schilderen naar model. Van 1993 tot 1999 verbleef Irmgard in Athene, om daar te wonen en te werken als kunstenaar.
Eenmaal terug in Nederland begon ze haar eigen atelier, om zich volledig aan haar schilderkunst te kunnen wijden. Eerst in Wichmond, vanaf 2004 in het Kunstenlab in Deventer. Dat resulteerde in verschillende exposities en verkopen aan verzamelaars en opdrachtgevers.

Naast portretten zijn bloemen een belangrijke inspiratiebron. Bloemstillevens met onder meer amarylissen en tulpen ontstonden op soms zeer grote doeken. Met het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) van Deventer deed ze in haar atelier verschillende educatieprojecten voor allerlei leeftijdsgroepen. Ook deed Irmgard workshops met leerlingen van de Pabo-opleiding aan de Saxion hogeschool en gaf ze regelmatig lezingen.

In 2015 verhuisde haar atelier naar Zutphen. In datzelfde jaar werd ze gevraagd om les te geven in portretschilderen in het ‘Kulturhuus’ in Ruurlo. Naast groepslessen in het Kulturhuus geeft ze sinds 2016 ook individuele lessen in haar atelier te Zutphen. De laatste tijd schildert ze veel portretten in opdracht.

Dit jaar is Irmgard begonnen met modeltekenen voor volwassenen en schilder/tekenlessen voor kinderen in haar atelier aan de Zweedsetraat.